Zdeněk Troška

Zdeněk Troška je český režisér pocházející z jihočeských Hoštic u Volyně, které se několikrát objevily v jeho filmech. Věnuje se také divadelní režii představení.

Středoškolská studia absolvoval na Lycée Carnot ve francouzském Dijonu a poté vystudoval filmovou a televizní režii na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kterou ukončil v roce 1978. Podle jeho slov mu do tvorby zasahuje také maminka Růžena Trošková.

V roce 2010 byl porotcem premiérové řady československé talentové show Talentmania. Dne 28. října 2017 převzal z rukou českého prezidenta Miloše Zemana české státní vyznamenání, Medaile Za zasluhy medaili za Zásluhy.

Jde o jednoho z českých filmových tvůrců, kteří se otevřeně hlásí k homosexualitě.

 

Režisérská filmografie:
Jak rodí chlap – povídka Poštovský panáček (1979)
Bota jménem Melichar (1983)
Slunce, seno, jahody (1983)
Poklad hraběte Chamaré (1984)
O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987)
Slunce, seno a pár facek (1989)
Zkouškové období (1990)
Slunce, seno, erotika (1991)
Princezna ze mlejna (1994)
Z pekla štěstí (1999)
Princezna ze mlejna 2 (2000)
Z pekla štěstí 2 (2001)
Andělská tvář (2002)
Kameňák (2003)
Kameňák 2 (2004)
Kameňák 3 (2005)
Nejkrásnější hádanka (2008)
Bez předsudků (2009) – televizní film
Doktor od jezera hrochů (2010)
Čertova nevěsta (2011)
Babovřesky (2013)
Babovřesky 2 (2014)
Babovřesky 3 (2015)
Strašidla (2016)
Čertoviny (2018)