Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich (*1957) je český šéfkuchař, gastronom a moderátor pořadů Ano, šéfe!, Na nože!, Šéf na grilu a Česko vaří s Pohlreichem, Už dost, šéfe!.

Poté, co nesložil přijímací zkoušky na střední školu, nastoupil do učebního oboru kuchař. Vaření jej nejprve vůbec nebavilo. Po vyučení nastoupil do pražského hotelu Stop.

Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. Po zájezdu do Nizozemska začal uvažovat o emigraci a v roce 1986 se k ní rozhodl. Realizoval ji o tři roky později. Přes jeden rok strávil v Nizozemsku, z něhož po obdržení povolení odjel do australského Adelaide, kde mu v začátcích pomáhal strýc. Začal jako sous-chef v restauraci La Guillotine, v níž se později stal šéfkuchařem.

Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejné pozici v Praze v hotelu Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. K roku 2010 provozuje Café Imperial a Divinis. Café Imperial je podnik ve stylu prvorepublikových Grand Café. Divinis Ristorante je podnik vedený v italském duchu, od nábytku přes pokrmy a víno. Učí na Střední škole gastronomické a hotelové (SŠGH) v Praze.

15. října 2011 se podruhé oženil, u Bodamského jezera si vzal přítelkyni Zdeňku. Má jednoho syna Jana.

 

Vzdělání:

SOU kuchařské, Praha
Hotelová škola, Praha
Institute of Business Studies, Praha

 

Praxe:

od června 2008 – ristorante Divinis
od května 2007 hotely Imperial a Metropol, šéfkuchař
2004–2007 hotel Prague Marriott, šéfkuchař a odpovědný vedoucí pro restaurace Marriott a Renaissance
2002–2004 hotel Renaissance Praha, šéfkuchař
1998–2002 hotel Radisson SAS Praha, šéfkuchař
1996–1998 hotel Villa Voyta Praha, šéfkuchař
1993–1996 hotel Renaissance Praha, sous-chef
1991–1993 restaurace La Guillotine, Adelaide, Austrálie, šéfkuchař
1990–1991 restaurace Het Schellinkje, Meppel, Nizozemí, šéfkuchař
1975–1989 různé hotely a restaurace, Praha

 

Ocenění:

2000 vítěz President’s Award, Hong-Kong, Radisson SAS
2001 vítěz President’s Award, Cancún

 

Profesionální školení:

Cukrářský kurz na Regency College of T.A.F.E., Austrálie
Řeznický a pekařský kurz Gastronom school garden, Drážďany, Německo
Kurs čínské a thajské kuchyně DHP Culture, Šanghaj, Čína
LOTS training na Management School od Radisson SAS, Göteborg, Švédsko
2002 Foundation of Leadership, Antem Marriott hotel, Mallorca
2003 kurz Creating Marriott Leadership Culture, Renaissance hotel Praha
Mezinárodně certifikovaný školitel HACCP

 

Televize:

Ano, šéfe! (premiéra: I série: 2009)
Na nože! (2010)
Šéf na grilu (2011)
Česko vaří s Pohlreichem (2013)
Už dost, šéfe! (2013)
Vařte jako šéf! (2013)
Rozpal to, šéfe! (2014)
Teď vaří šéf ! (2014)