Katapult

Katapult je česká rocková skupina, vzniklá v roce 1975. Žánrově se jedná o hard-rockovou kapelu.

Zakladatelem a vůdčí osobností je kytarista a zpěvák Oldřich Říha, druhým stabilním členem kapely byl baskytarista Jiří „Dědek“ Šindelář. Původně se skupina jmenovala Mahagon. Do roku 1974 působila v Západočeském kraji. Po úředním zákazu se přesunula do Prahy. Název Katapult přinesl s sebou nový bubeník Anatoli Kohout.

Skupina se po celou dobu své existence potýkala s „nepřízní“ osudu v podobě bubeníků, kterých se v ní vystřídalo několik: Vladimír Krampol (krátce v roce 1975), Anatoli Kohout, Jaroslav Kadlec, Milan Tutsch, Jiří Stárek, Pavel Lopata, Milan Balcar, Michal Šindelář, Karel Káša Jahn (2008–2009).

Hudba pochází vesměs od Oldřicha Říhy, texty většinou od Ladislava Vostárka. Kromě něj textovali pro Katapult mimo jiné také Pavel Vrba, Pavel Půta, Michal Bukovič, Milan Flanderka, F. R. Čech, nebo L. F. Hagen.

Katapult za svou dlouhou a úspěšnou historii odehrál cca 7000 koncertů a v prodeji hudebních nosičů se mezi českými kapelami zařadil na druhé místo za Olympic. Dvakrát zvítězil v posluchačské soutěži Zlatý slavík. V roce 2007 byl uveden do Beatové síně slávy v kategorii hudebních skupin.

 

Diskografie:

1978 – Katapult
1980 – 2006
1980 – „2006“ exportní verze
1986 – Rock de luxe
1988 – Pozor, rock! Live 1988
1989 – …a co rock´n´roll!!!
1990 – Taste of Freedom
1991 – Hit album (SP 1976 – 1988)
1993 – live + 2006
1994 – Hit album 2
1995 – Chodníkový blues
1999 – Konec srandy
2000 – Pozor, rock! Live 1988
2000 – …a co rock’n’roll / Taste of freedom
2000 – Zlatá deska 25 let live
2001 – Rock de luxe
2002 – Hit album 3
2005 – Všechno nebo nic
2005 – Long Live Katapult
2006 – Grand Greatest Hits
2008 – Good bye
2009 – Memorial Katapult – Posledních 15 let
2010 – Radosti života
2012 – Made in Rock’n’Roll
2013 – Best Of Katapult, Olda Říha – 50 Let Hraju Rock!
2016 – Kladivo na život